Bio

We overlopen jaartallen! Een mooie versie in doorlopende tekst vind je op de site van Radio 2 en helemaal lekker multimediaal wordt het bij vrt nws!

1950

Ouders zijn geboren en getogen Amsterdammers. Om aan de legerdienst en de politionele acties in Indië te ontsnappen, vlucht vader, de muzikant Nico Gomez, in 1947 naar Brussel. Eerst wonen ze in de Hoogstraat, later verhuizen ze naar Schaarbeek. Daar is Raymond geboren op 14 februari 1950. Vijf jaar later gaan zijn ouders uit elkaar. Raymond groeit op onder de hoede van zijn moeder.

1957-1958

Amsterdamse jaren. Volgt les op de Montessorischool.

1964

Hij is een voetballend schooljongetje dat een Playboy uit de kiosk jat. The Beatles openbaren zich aan hem.

1967

Zijn eerste groep, The AB’s (Antwerp Boys), met wie hij één optreden speelt: het verjaardagsfeest van de grootmoeder van een van de bandleden.

1968-1969

Woont in Deurne-Zuid, bij Antwerpen. Schoolcarrière strandt in het Atheneum van Berchem. Zijn tweede groep, Why Not, houdt na twee optredens op te bestaan. Komt onder de vleugels van zijn vader terecht. Nico Gomez maakt in die jaren onder meer om den brode muzakversies van eigentijdse hits. Raymond helpt mee en speelt bas in het balorkest van zijn vader.

1970

Wordt door Will Tura (die hem in de studio bezig ziet) bij Johan Verminnen aanbevolen en gaat bij de laatste als pianist/gitarist/arrangeur aan de slag.

1971

Mag van zijn vader als verjaardagscadeau twee songs opnemen. Eén ervan is “Will drama”. Zij zullen nooit op plaat verschijnen. Schrijft een vijftigtal melodieën voor het brt-radioprogramma Dagboek.

1972

Oprichting van Louisette (met onder andere Erik Van Neygen) en, opnieuw als verjaardagcadeau, opnames. Deze keer wel ernstig.
Eerste single: “Maria, Maria, ik hou van jou / Je kunt beter gaan”.

1973

Begint, bij gebrek aan “beter werk”, bals te spelen.
Lp.mc Je moest eens weten hoe gelukkig ik was…

1974

Oprichting van Bien Servi (met Mich Verbelen, Stoy Stoffelen en Jean-Marie Aerts).

1975

In Bien Servi wordt Jean-Marie Aerts vervangen door Jean Blaute. De nieuwe groepsnaam: The Millionaires.
Lp.mc Ik doe niet mee

1976

Produceert titelloze debuutelpee van Erik Van Neygen.

1977

Lp.mc Nooit meer drinken

1978

Op het Humorfestival te Heist brengen Raymond en The Millionaires het gelegenheidsprogramma Omdat ik Vlaming ben. Kort nadien veranderen The Millionaires hun naam in The Centimeters. Raymond speelt de hoofdrol in Verschrikkelijk Verstandig, een theaterstuk in regie van Marc Didden. Speelt op Rock Torhout Festival. Neemt “Mama moet komen” op voor een kinderplaat van platenlabel Sofa.
Lp.mc Kamiel in België

1979

Geboorte van Harnanas (“zeer nieuw Vlaams literair tijdschrift”), fanzine van RvhG & The Centimeters. “Raymond Groenewoud & Die Centimeters” brengen hun eerste en tevens laatste Duitstalige elpee uit.
Lp.mc Ethisch reveil

1980

Optreden tijdens Pinkpop Geleen met wereldpremière van “Je veux de l”amour”. Verschijnen van songboek Leven en werken. Cameo-optreden in De Witte van Sichem, een film van Robbe De Hert.

1981

Live-optredens beu geworden, trekt hij zich geleidelijk uit de spotlichten terug. Het feitelijke einde van The Centimeters als begeleidingsband van RvhG.
Lp.mc Leven en liefdes

1982

Producer van Waar de lampen in de klinken blinken!, de debuutplaat van Kamagurka en de Vlaamse Primitieven.

1983

Hoofdrol in Na de liefde, een film van Jaak Boon. Produceert de single “Play with fire. Rich and famous” voor The Employees. Schrijft en zingt “Hoogste tijd” en “Willoos” voor de elpee Nachtjournaal van Harry Sacksioni. Geeft enkele concerten met de Nederlandse gitarist.

1984

Wordt vader van Jasper. Neemt twee eigen liedjes op (“Een slechte film” en “In de gracht”) voor een elpee van het toenmalige kinderprogramma Er komt geluid uit het behang van Omroep Brabant. Maakt soundtrack voor de debuutfilm Brussels by Night van Marc Didden.
Lp.mc Brussels by Night
Lp.mc Habba!

1985

Produceert de single I don’t want you no more / Jan voor de groep Perro.

1986

Blijft vader worden, deze keer van Leander.
Lp.mc Ontevreden

1987

Schrijft en produceert voor Crazy Love, een film van Dominique Deruddere. Maakt benefietsingle voor het Rode Kruis.

1988

Werkt mee aan het Jacques Brel-project De brand in Brel (met Jan Decleir en Bea Van der Maat), dat enkele Vlaamse en één Amsterdamse voorstelling kent. Is coach van de West-Vlaamse ploeg in Baccarabeker. Zijn vaste begeleidingsgroep (Rik Aerts, Walter Mets, Kries Roose en Hans De Backer) krijgt eindelijk een naam: de Vlaamse Mustafa’s.
Lp.mc.cd Intiem

1989

Intimistische solotournee. Soundtrack voor Sailors don’t cry, de derde film van Marc Didden. Voor het titelnummer schrijft Els Helewaut de tekst, ze neemt tevens de vocalen voor haar rekening.

1990

Werkt mee aan het “cover-project” van het brt-radioprogramma Neem je tijd en neemt voor de gelijknamige cd “I want you” van Elvis Costello (“Ik wil je”) en “Ces gens là” van Jacques Brel (“Dat slag volk”) onder handen. Speelt mee op de platen The last tribe en A hole in my soul van Roland.
Lp.mc.cd Meisjes (Het beste van)

1991

Werkt een gigantische reeks live-concerten af. “Liefde voor muziek” haalt niet alleen in België nr. 1. Ook Nederland volgt (drie weken nr. 1). Van Meisjes worden 75 000 exemplaren verkocht in België. En ook hier volgt Nederland met goud. Raymond speelt mee op de live-plaat Vriend en Vijand van Bram Vermeulen. “Ontevreden” en “Ik doe niet mee” verschijnen voor het eerst op cd.

1992

Nog meer live-concerten en de geboorte van een nieuwe studio-elpee. Schenkt “Vanavond ga ik uit” en “Verlangen” aan Clouseau, die het prompt opnemen voor hun elpee Doorgaan. “Nooit meer drinken”, “Kamiel in België”, “Ethisch reveil” en “Habba!” overleven de transformatie naar het digitale tijdperk.
Cd.mc Sensatie

1993

Verkent samen met Frank Boeijen en Harry Sacksioni de lage landen. Treedt enkele malen solo met strijkers op (bewijst aan de hand van zijn arrangementen dat de combinatie rock en klassieke muziek niet vervelend hoeft te zijn) en vormt een monsterverbond met Noordkaap. Te Wuustwezel scheiden Raymond en zijn Vlaamse Mustafa’s met onderlinge toestemming.
Emi schenkt de wereld een heuse RvhG-box. Een verzameling van negen eerder verschenen cd’s van Raymond, aangevuld met De rug van het doosje. Op 12 november start de langverwachte theatertour. Meer dan vijftig prachtige concerten van De Minister van Ruimtelijke Ordening volgen. Veel enthousiasme bij uitvoerders en publiek. Laat zich begeleiden door Cesar Janssens op drums, Vincent Pierins op bas, Bertus Borgers op sax en Tom Daniels op synthesizer.

1994

Een tweede reeks concerten van De Minister van Ruimtelijke Ordening lag voor de hand. Ook Nederland komt aan de beurt. Van de tour verschijnt een live-cd: De Minister van Ruimtelijke Ordening. Naast de theaterconcerten zijn opnieuw de rockconcerten met een nieuwe groep: De Straffe Mannen, Cesar Janssens, drums; Vincent Pierins, bas; Bertus Borgers, sax; Tom Daniels, synthesizer; Rik Aerts, gitaar.

1995

Componeert muziek voor de films Walhalla, waarvan een soundtrack verschijnt, en Laagland, waarvoor Raymond de score schrijft met daarin het filmthema: “Twee meisjes”.
Duikt opnieuw de theaters in: verandert van kabinet en ruilt Ruimtelijke Ordening voor Landsverdediging. Op 20 oktober start de nieuwe tour: De Minister van Landsverdediging.

1996

Ontvangt een Gouden Prosper van het Vlaamse weekblad Panorama voor z’n lifetime. Op 8 februari wordt de cd Ik ben God niet voorgesteld aan de wereldpers.
De minister blijft het land verdedigen tot eind mei.
Levert ook liedjes voor projecten van Kazzen en Bob Savenberg.
Van oktober tot eind van het jaar ploegt de minister zich een weg door het theatercircuit.

1997

De Minister van Landsverdediging trekt door Vlaanderen en Nederland.
In oktober en november speelt Raymond een tiental mooie concerten met Fernando Lameirinhas: “Vlaamse soul & eigentijdse fado”.
De verzamel-cd Liefde voor muziek verschijnt.

1998

Sporadische samenwerking met het Steylaerts-kwartet mondt uit in een heuse theatertournee: De Minister van Cultuur. Raymond schrijft zelf alle strijkersarrangementen.
Tijdens de Nekka-nacht in het Antwerpse sportpaleis is Raymond de centrale gast. Boudewijn de Groot, Johan Verminnen, Willem Vermandere en Clement Peerens coveren zijn nummers.
Cd Tot morgen

1999

De Straffe Mannen, versterkt met Jean Blaute op keyboards en Thomas Vanelslander op gitaar, geven tal van zomerconcerten.
Op 15 oktober start de Tot Morgen-theatertournee.

2000

Bert Embrechts neemt de bas over van Vincent Pierins en Jean Blaute verlaat de groep om meer tijd te besteden aan zijn platenlabel “Needrecords”. Raymond en de Straffe mannen spelen aldus verder als viermansformatie.

2001

In april wordt Raymond uitgenodigd om met z’n groep in Oudtschoorn (Zuid-Afrika) op het Nationale Kunstefees te spelen.
De nieuwe cd “Een jongen uit Schaarbeek” wordt opgenomen in Biarritz en levert het materiaal voor de gelijknamige nieuwe theatertournee, die loopt tot en met 2003.

2002

Wordt papa van z’n derde zoon: Luca.
Verdere verkenning van het buitenland: Maleisië, Thailand en Singapore.

2004

Trekt de studio in met producer Peter Vermeersch en neemt er “Zoals gewoonlijk” op, zijn persoonlijke versie van “Comme d’habitude” van Claude François. “Zoals gewoonlijk” wordt samen met zijn mooiste liefdesliedjes verzameld op de cd “Ballades”. Het uitmuntende optreden in de Antwerpse Arenberg wordt samen met een uniek portret op zijn eerste DVD “Schweinhund (Live in Antwerpen)” uitgebracht.
Raymond vertrekt terug op zijn Schweinhund tournee doorheen Vlaanderen.

2005

Schweinhund loopt door tot in het najaar.
De tekst van de single “Weg met Amerika” lokt veel reactie uit.
Opnieuw in de studio voor “Mr. Raymond” met Peter Vermeersch als producer. De blazerssectie van de opnames versterkt de groep bij een reeks clubconcerten.
Cd Mr. Raymond (twee versies: in enkele en dubbel-cd).

2006

De theatervoorstelling “Café Weemoed”, in trio met Steven van Gool op contrabas en Bertus Borgers op saxen, laat een intiemere kant van Raymond zien.
Ter ere van vijf jaar Poppunt wordt het programma Raymond en zijn jonge helden geconcipieerd: aanstormende talenten bewerken elk één van zijn nummers. Canvas zendt het gelijknamige Leuvense concert uit.
In het spoor van de CD “Mr. Raymond” volgt een gelijknamige zomertour met “De Straffe Mannen” en een uitmuntende blazerssectie.

2007

Schrijft muziek voor de succesvolle film Firmin van Dominique Deruddere.
Café Weemoed loopt tot eind maart.
Roept De Straffe Mannen weer bijeen en speelt in de zomer met extra blazerssectie op de festivals, o.a. op Pinkpop Classic.
Nieuwe tournee langs de theaters: Mr. Raymond viert Feest.
Single “Komaan met dat lijf” zet aan tot dansen.

2008

Krijgt samen met Will Tura, Dirk Brossé en Tom Barman de Erepenning van het Vlaamse Parlement.
Speelt tijdens de Nekkanacht van Bart Peeters in het Sportpaleis Antwerpen met De Straffe Mannen.
De krant De Morgen brengt live-cd uit van de theatertournee.
Release live CD “Feest”.

Raymond neemt samen met Stef Kamil Carlens en Zita Swoon de ‘Wappersong’ op. Een protestlied over de bouw van een beruchte brug (de Lange Wapperbrug in Antwerpen). Het lied is een cover van Mick Jaggers en Peter Tosh’s ‘Walk and don’t look back’.

2009

Raymond trouwt met Sigrid Spruyt. Op 06 april in Brugge (waar Raymond woont) zeggen ze officieel: JA.

2010

Aaaai …. Raymond wordt 60 op 14 februari 2010. Een jaar van viering en eer begint. Raymond bedankt zijn fans met een theatertournee die zijn gehele ‘oeuvre’ herbekijkt. Nieuwe nummers verschijnen. De fans krijgen ook een nieuwe compilatie album: ‘Omdat ik van je hou’ … en ze krijgen een nieuw nummer: Opblaaspop. Raymond schrijft samen met Martin Heylen zijn inzichtrijke interview-biografie met de naam “In mijn hoofd (Interviews tussen Raymond en Martin)”. Een cd zit veilig in de rug van het boek en geeft ons nieuwe versies van oudere nummers en enkele nieuwe nummers (Jouw Liefde), …

2011

Tijd voor een andere internationale wereldtournee: versterkt met een sterke live band, verovert Raymond Shanghai en Beijing. Het resultaat wordt vastgelegd in een fotoboek ‘Aan de Muur’ waarin zijn teksten voor de eerste keer in het Chinees zijn gedrukt. Raymond vindt een nieuwe producer Tom van Laere (Admiral Freebee) en neemt zijn alom geprezen plaat ‘De Laatste Rit’ op. De titel van het album is plagerig bedoeld (nou ja … dat is wat we allemaal toch hopen). Het album krijgt een gouden status en wordt zeer positief beoordeeld. Nieuwe instant klassiekers als Jouw Liefde, Maanlicht, Kind Van het weekend, Het Moment …

2012

Raymond begint een nieuwe tour. Op 21 juli zal Raymond in New York City spelen.

2013

Eindelijk nog eens een liveplaat! EMI brengt “Live in de AB” uit: 13 oude hits en recente parels. De groep bestaat voor deze keer niet alleen uit César Janssens, Mich Verbelen, Pieter en zoon Leander van het Groenewoud, maar wordt ook verrijkt door gasten als Frank Vander Linden, Flip Kowlier, Isolde Lasoen, Naima Joris, Loesje Maieu, Senne Guns en Carlo Nardozza.

2015

Bij verrassing wordt de maxisingle “Schandalig content” uitgebracht, met daarop ook nieuwe akoestische versies van ‘Omdat ik van je hou’ en ‘Maanlicht’.

2016

Raymond zet de groep vriendelijk aan de kant en gaat onder de noemer “Kreten en gefluister” alleen de baan op. Aftrap op 14 januari in de Roma. De Standaard schrijft erover: “De sobere begeleiding op gitaar of piano maakte dat de teksten veel directer binnenkwamen” De dag erna ligt het album “De Jeugd, Vertegenwoordigd” in de winkel: de Jeugd van Tegenwoordig viert hiermee haar tienjarig bestaan met een reeks herwerkingen en Raymond waagt zich op geheel eigen wijze aan “Deze Blanke Jongen Komt Zo Hard”.

2017

Exact 40 jaar na het uitbrengen van “Meisjes” brengt Raymond het nieuwe album “Allermooist Op Aard” uit met daarop nieuw geschreven werk, enkele opgefriste en herwerkte parels én een heel bijzondere en hedendaagse versie van “Meisjes”, ondertussen een van de bekendste Nederlandstalige nummers aller tijden. De gastenlijst is alweer niet min: Koen Wauters, Jan Decleir, Stef Bos, Hannelore Bedert, Tine Reymer, Slongs Dievanongs, Charlotte Schoeters, Lady Linn, … De aansluitende clubtour heet toepasselijk “40 jaar Meisjes”.

2018

Raymond krijgt op de MIA’s de lifetime Achievement Award. Volgens de organisatoren heeft Raymond van het Nederlands (het Vlaams) “een rocktaal” gemaakt en is elk optreden van hem er een om in te kaderen. Liedjes als Meisjes, Vlaanderen Boven, Liefde voor Muziek en Twee Meisjes beschouwt de jury als cultureel erfgoed.

2020

Een waar feestjaar: Raymond wordt 70. Nogal verrassend komt op op de 14 februari een gloednieuw album uit: “Speel”, in een productie van Jean-Marie Aerts. Een uitverkochte tour onder de toepasselijke wimpel “Raymond 70” trekt langs de Roma, AB, Paradiso, …
Karel Van Mileghem maakt de innemende documentaire “Raymond!”